Humanismus a filantropie v ošetřovatelství - Ševčíková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce pojednává o problematice Humanismu a filantropii v ošetřovatelství. Teoretická část práce byla zaměřena na definování a popisu základní terminologie. Z pohledu historického popisuji vývoj humanismu a filantropie v profesi sester a dále zmiňuji současný stav. Neopomíjím se dotknout etiky a dobrovolnictví. Praktická část diplomové práce je zaměřena na fázi přípravnou, dále fázi terénního sběru dat, kvantitativní rozbor získaných výsledků.Cílem bylo zjistit, zda se sestry podílejí na dobrovolné činnosti v neziskových organizacích. Tento cíl byl dosažen na základě vyvrácení či potvrzení dvou hypotéz, že sestry pracující v nemocnicích se nepodílejí na dobrovolné činnosti v neziskovém sektoru, ale uplatňují principy humanismu a filantropie ve své profesi.
Humanism and philantrophy in nursing
Humanismus a filantropie v ošetřovatelství
Keywords: Klíčová slova: humanismus; filantropie; humanismus a filantropie v ošetřovatelství; sestra; dobrovolnictví; humanism; philantrophy; Humanism and philantrophy in nursing; nonprofit organizations