Výuka fyziky a tvořivost - Meškan, Václav (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato diplomová práce zkoumá jedno z předních témat současné reformy českého školství - rozvoj tvořivosti při výuce předmětů na základní škole. Tato problematika je nejprve nastíněna obecně a následně rozvinuta na konkrétním vyučovacím předmětu - fyzice. Zvláštní důraz je kladen na porovnání rozvoje tvořivosti při výuce daného předmětu pomocí tradičních prostředků a pomocí počítačem podporované výuky, která je dalším neodmyslitelným fenoménem současného školství. Významná část je věnována hodnocení současného software pro výuku fyziky na základní škole. Práce je zakončena experimentem se žáky základní školy, který má porovnat dva výše zmíněné přístupy k rozvoji tvořivosti a dát tak podnět k dalším výzkumům v této oblasti.
Education of Physics and Creativeness
Keywords: Tvořivost; výuka fyziky; počítačem podporovaná výuka; výukový software; fyzikální experiment; fyzikální úloha; Creativeness; physics education; computer supported education; educational software; physics experiment; physics task