Péče o klienty hospice Štrasburk v Praze - Kopenová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2008)
Předkládaná bakalářská práce nese název: Péče o klienty hospice Štrasburk v Praze. Většina těžce nemocných nacházejících se v preterminálním a terminálním stádiu nemoci má obavy z osamocení, bolesti a samozřejmě i z vlastní smrti. Tyto obavy však postihují i jejich příbuzné a blízké. Umírání a smrt jsou témata, o nichž lidé nechtějí hovořit, nedokáží se s nimi smířit a nechtějí si je vůbec přiznat. Myšlenka hospice vychází z úcty k životu a z úcty k člověku jako jedinečné, neopakovatelné bytosti. V hospici je nabízena komplexní péče pro klienty i jejich příbuzné, která v sobě zahrnuje i uspokojení potřeb biologických, psychologických, sociálních a spirituálních. Bakalářská práce je rozdělena na část teoretickou a empirickou. V teoretické části jsou vysvětleny pojmy související s názvem bakalářské práce. Historie a současnost hospice, paliativní péče, hospicová péče, sdělování pravdy, psychická křivka odezvy na příchod a rozvoj vážné nemoci, potřeby těžce nemocného klienta, vymezení základních pojmů a hospic Štrasburk v Praze. Cíl vlastní práce je komplexní seznámení s hospicem Štrasburk v Praze. Praktická část práce je pojata formou kvalitativního výzkumu, který byl proveden v hospici Štrasburk v Praze v období od června roku 2007 do února roku 2008. Pro techniku sběru informací byla použita metoda nestandardizovaného polořízeného rozhovoru s vybranými pracovníky hospice, analýza dat a doplňkovou metodu tvořilo pozorování. Následný rozbor s vyhodnocením výsledků pomohl k dosažení cíle bakalářské práce. Cíl práce byl dle mého názoru splněn
Care for Štrasburk hospice clients in Prague
Keywords: hospic; hospicová péče; paliativní péče; klient; potřeby klienta; pozůstalí; hospice; hospice idea; palliative care; client; patient´s needs; surviving kins