Vliv módních redukčních diet a úroveň znalostí racionální výživy na stravování studentek střední zdravotnické školy a studentek zdravotně sociální fakulty JU. - Svobodová, Michala (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato bakalářská práce shrnuje základní informace o nejpopulárnějších módních redukčních dietách a o problematice zdravé výživy. Teoretická část práce je zaměřena především na nejznámější módní diety a jejich nedostatky. Popisuje nejznámější a nejrozšířenější druhy těchto populárních diet. Jako je např. dělená strava, Atkinsova dieta nebo dieta podle krevních skupin. S tím souvisí i další kapitola, která se týká psychických důsledků, které mohou způsobit tyto diety. V práci jsou zároveň stručně popsány základní informace o mentální anorexii, mentální bulimii ale i o méně známé ortorexii, bigorexii a drunkorexii. Dále jsou zde popsány zásady zdravé výživy společně s pyramidou výživy, pohybovou aktivitou a pitným režimem. V závěru teoretické části je stručně nastíněna problematika obezity, která je v dnešní době velkým problémem. V praktické části jsou prezentovány výsledky, které vzešly z mého průzkumu. Výzkumná část byla realizována pomocí anonymních dotazníků pro dvě skupiny studentek. Střední zdravotnické školy a Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity. Tyto dotazníky se zaměřují na průměrné hodnoty Body Mass Indexu (BMI) u obou skupin a jejich následné porovnání. Výzkum dokládá, že obě pozorované skupiny mají průměrné hodnoty BMI téměř totožné. Celkové výsledky výzkumu dokazují, že informovanost studentek střední školy o racionální výživě, je velice nízká oproti studentkám vysoké školy. Myslím si, že by tedy bylo vhodné zavést větší propagaci racionální výživy a zásad zdravého stravování na střední školy.
The influence of fashionable reducing diets and the knowledge level of rational nutrition on the nourishment of students of Medical Secondary School and students of Medical-Social Faculty of South-Bohemian University.
Keywords: BMI {--} body mass index Dieta Mentální anorexie Mentální bulimie Obezita Racionální výživa Výživová pyramida; BMI {--} body mass index Diet Mental anorexia Mental bulimia Obesity Rational nutrition Nutrition pyramid