Etické otázky při sociální práci s Romy ve vybraných zařízeních v Českých Budějovicích - Švecová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce se na teoretické úrovni zabývá etickými otázkami, které vyvstávají při práci s romskými rodinami. V prvních kapitolách textu se práce věnuje Romům, jejich kultuře, rodině, tradicím, historickému původu. V dalším textu jsou představeny organizace, které s Romy pracují na území města České Budějovice, jejich hodnotové založení, principy, požadavky na sociální pracovníky, apod. Těmi byli Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Sasanka, Oddělení sociálně - právní ochrany dětí a Jihočeská rozvojová. Etické otázky volně vyplynuly z kritické reflexe tří porovnávaných zařízení pracujících s romskými rodinami. V dalším textu jsou představeny dvě etické teorie, deontologie a etika péče, pomocí kterých jsou vybrané etické otázky dále zpracovány. V poslední části této práce jsou etické otázky pomocí obou etických teorií dále rozpracovány.
Ethical questions in social work with Roma in selected organizations in České Budějovice
Keywords: Romové; rodina; romské rodiny; etické otázky; deontologie; etika péče; etický kodex; sociální zařízení; sociální práce; sociální pracovník; Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Sasanka; Městská charita České Budějovice; Magistrát města České Budějovice; Oddělení sociálně - právní ochrany dětí; Jihočeská rozvojová o. p. s.; město České Budějovice; Gypsies; families; gypsy families; ethical questions; deontology; ethics of care; ethical code; social facilities; social work; social worker; Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Sasanka; Oddělení sociálně - právní ochrany dětí; Jihočeská rozvojová o.p.s.; city České Budějovice