Problematika spoušťových bodů ve fyzioterapii - Vrzalová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2021)
V mé bakalářské práci se zabývám problematikou spoušťových bodů (MTrPs) ve fyzioterapii a jejich terapií. Cílem práce bylo zmapovat problematiku spoušťových bodů a objasnit možnosti terapie těchto bodů. V teoretické části bakalářské práce popisuji dělení, příčiny a mechanismy vzniku, projevy a důsledky, terapii, výskyt a způsoby zřetězení a přenesenou bolest spoušťových bodů. Dále zmiňuji předsunuté držení hlavy v souvislosti se spoušťovými body. Pro praktickou část práce jsem zvolila metodu kvalitativního výzkumu. Součástí výzkumu bylo 10 probandů, u nichž jsem vyhledávala spoušťové body a následně na základě teoretických poznatků jsem porovnávala výskyt vzorců spoušťových bodů u různých symptomů probandů. Poté jsem u 4 z vybraných probandů provedla terapii těchto bodů. Při terapiích jsem kombinovala manuální techniky, termoterapii a fyzikální terapii. Dle mého názoru je tématika spoušťových bodů stále otevřená a dosud nejsou některé otázky zodpovězeny. Předmětem výzkumu jsou stále mechanismy vzniku MTrPs. Nejčastěji zmiňovanou teorií je Integrovaná hypotéza. Existují i jiné hypotézy, které však nejsou dostatečně vědecky podložené. Způsoby řetězení MTrPs a způsoby či mechanismy přenesené bolesti jsou dalšími ne zcela objasněnými kapitolami. Podle teorií mnohých autorů vzniká přenesená bolest prostřednictvím aktivity nervové soustavy člověka na úrovni míchy. Na základě výzkumů různých autorů související s terapií MTrPs lze shledávat následující závěry. Při srovnání ischemické komprese a techniky trigger point pressure release je lepší použít techniku pressure release. Při porovnání manuálních technik s aplikací suché jehly lze říci, že obě techniky mají srovnatelný účinek. Avšak tape je vhodné kombinovat s jinou další technikou, jelikož tape působí spíše lokálně. Po ošetření MTrPs u probandů se vlivem špatných pohybových stereotypů MTrPs opětovně tvořily. Proto je dle mého názoru potřeba dbát i na reedukaci pohybových vzorů.
Trigger points problems in physiotherapy
Keywords: Spoušťový bod; přenesená bolest; tuhý uzlík; předsunuté držení hlavy; fyzioterapie.; Trigger point; referred pain; taut band; head-forward posture; physiotherapy.