BIOMASA JAKO ZÁKLADNÍ SUROVINA PRO VÝROBU PALIV A ENERGIE - Hubač, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2014)
V dnešní době, s ubývajícími fosilními palivy, je nezbytné najít nový zdroj energie. Jednou z jistě zajímavých možností je využívat biomasu. Energii z ní lze získávat mnoha způsoby. Známe tři směry. Termochemickou konverzi, která zahrnuje spalování, zplynování a pyrolýzu. Biochemickou konverzi, která zahrnuje anaerobní fermentaci, aerobní fermentaci a alkoholovou fermentaci. Poslední možností je fyzikálně-chemická konverze, která obsahuje esterifikaci. Následně získaná biopaliva dělíme na I. II. a III. generaci dle způsobu získávání a zdrojů. Alternativně získaná biopaliva se vyrovnají a někdy i předčí ta fosilní. Biopaliva mají základní rozdělení na kapalná (bioetanol, bio-olej, atd.), pevná (dřevní pelety, brikety, atd.) a plynná (bioplyn, dřevoplyn, atd.). Je však nutno zmínit potřebu zefektivňování stávajících technologií a vývoj nových ekonomičtějších a ekologičtějších postupů.
Biomass as a base material for the production of fuels and energy
Keywords: Biomasa; biopaliva; bioplyn; fermentace; Biomass; biofuels; biogas; fermentation