Analýza vývoje podílových fondů na rozvojových trzích - Čunát, Marek (Jihočeská univerzita, 2012)
V této práci jsme se zabývali problematikou kolektivního investování respektive problematikou podílových fondů. Postupně jsem prošli historický vývoj fondů, jejich rozdělování, fungování, principy využívaní této formy investování a potenciál fondů, které investují na rozvojových trzích. Dále jsme vysvětlili některé důležité pojmy v této oblasti finančního trhu a popsali způsoby, jakými se dají fondy analyzovat. V grafických a číselných vyjádřeních jsme pak zkoumali vhodnost a efektivnost jednotlivých způsobů investování do podílových fondů. Z výsledků našich analýz jsme došli hned k několika závěrům, ze kterých můžeme stanovit doporučení pro investory. Z dlouhodobého hlediska je investice do akciových podílových fondů velice zajímavou formou zhodnocování finančních prostředků. Máme zde možnost investovat pravidelně či jednorázově. Z výsledků, ke kterým jsme v této práci došli, vyplývá, že jednorázová investice při dlouhém investičním horizontu nabízí vyšší zhodnocení než investice pravidelná v tom samém období. Rozdíl však nastává v obdobích, kdy dochází k poklesům trhu. Tam se projevuje pravidelná investice jako vhodný prostředek pro minimalizaci ztrát a naopak se při ní může díky propadům na trhu velice zajímavě vydělat. Proto můžeme doporučit jako základní stavební kámen každého investora pravidelné investování do volatilních fondů a v případě, že to finanční situace investora dovoluje, volit jednorázovou investici s dlouhodobým investičním horizontem.
Analysis of Mutual Funds in Emerging Markets
Keywords: podílový fond; investování; rozvojové trhy; zhodnocení; výnos; mutual fund; investment; emerging markets; evaluation; yield