Zavádění konceptu Bazální stimulace na chirurgické oddělení - Frühaufová, Hana (Jihočeská univerzita, 2016)
Koncept Bazální stimulace v současné době patří k nejpopulárnějším konceptům v rámci ošetřovatelství. Bazální stimulace je určena lidem se změnou v oblasti vnímání a komunikace. Cílem práce bylo zmapování používání prvků Bazální stimulace na chirurgickém oddělení okresní nemocnice Jihočeského kraje. Dále jsme zjišťovali, jaké jsou možnosti využití tohoto konceptu u neklidného klienta hospitalizovaného na standardním chirurgickém oddělení. Posledním cílem bylo zjišťování, zda má Bazální stimulace vliv na medikamentózní léčbu. Téma diplomové práce je vypracováno na podkladě odborných zdrojů. Ve výzkumné části byl zvolen kvalitativní výzkum. Výzkum proběhl ve čtyřech fázích. Z výzkumného šetření vyplynulo, že respondentky mají malé znalosti o konceptu Bazální stimulace, ale v průběhu zavádění prvků konceptu do péče, projevily o tento koncept zájem. Na chirurgickém oddělní, kde došlo k realizaci výzkumného šetření, v současné době nevyužívají žádné prvky z konceptu Bazální stimulace a ani v nemocnici jako takové se s konceptem nepracuje. Při působení na chirurgickém oddělení v rámci výzkumného šetření byly aplikovány pouze dva prvky Bazální stimulace, jejichž aplikaci shrnují tabulky s výsledky stimulace u jednotlivých kazuistik. Pacientky v průběhu stimulace vykazovaly verbálně i neverbálně uspokojení, klid, úlevu a pohodu. Sestry, které se zapojily do výzkumného šetření a sledovaly pacientky, tento názor zastávaly také. K třetímu cíli nevyplývají z výzkumu jednoznačná data. Zaměřili jsme se pouze na léčbu bolesti, kde se ukázala data jako nedostačující. K tomuto zjištění by bylo vhodné ve výzkumu pokračovat. Vhodným se nám jeví jak kvalitativní tak i kvantitativní výzkum.
Introducing the concept of basal stimulation in the surgical department
Keywords: Klíčová slova: Bazální stimulace; pacient; sestra; péče; chirurgie; koncept; Keywords: Basal stimulation; patient; nurse; care; surgery; concept