Sociální kontext volnočasových aktivit rodin s malými dětmi - Macková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá volnočasovými aktivitami rodin s malými dětmi. Teoretická část charakterizuje komunitu jako místo, které poskytuje prostor pro trávení volného času. Dále popisuje volný čas jako hodnotu z různých hledisek. Poslední kapitolou teoretické části je charakteristika mateřského centra a popis jeho činnosti. Praktická část je zaměřena na výzkum, zda rodiny tráví svůj volný čas v rámci mateřského centra nebo zda si jej vyplňují samy svými aktivitami. Výsledek výzkumu ukázal, že většina rodin (zkoumaných v rámci města Tábora a jeho okolí) má zkušenosti s mateřským centrem, a že vstupní branou pro návštěvu centra bývají předporodní kurzy Zatímco plavání rodin s dětmi neznamená vstup do centra. Plavání si rodiče většinou zajišťují sami.
The Social Context of Free Time Activities of Families with Small Children
Keywords: komunita; komunitní plánování; volný čas; rodina; mateřské centrum; plavání; community; community planning; free time; family; community centre; swimming