Vývoj školného na vysokých školách v zemích EU - Koudelková, Marcela (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce "Vývoj školného na vysokých školách v zemích EU" se věnuje vývoji školného jako způsobu financování vysokého školství v rámci zemí EU. Úvodní část pojednává o vývoji evropské vysokoškolské politiky. Dále je zmapován vývoj a podoba školného v zemích EU a analyzován vývoj školného v sousedním Německu a Rakousku, a také ve Velké Británii, neboť právě zde je školné v rámci zemí EU nejvyšší. Závěr práce je zaměřen na problematiku zavádění školného v České republice v kontextu zemí EU a argumenty zastánců a odpůrců zavedení školného.
Development of tuition fees in higher education in EU countries
Keywords: Financování; soukromé zdroje; terciární vzdělávání; veřejné zdroje; vysoká škola; vzdělávací politika; Financing; private funding; tertiary education; public funding; university; educational policy