Vývoj a zavádění rámcového vzdělávacího programu pro 2. stupeň základní školy - Lagron, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2007)
Tématem mé diplomové práce je zavádění Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání (RVP ZV) v České republice. Jedná se o zcela nový vzdělávací program, který s sebou přináší nové pojetí a mnohé změny v porovnání s předchozími vzdělávacími programy. V první části diplomové práce je popsána hlavní myšlenka a důvody vzniku tohoto programu. Poté jsem se zaměřil na zavádění Rámcového vzdělávacího programu do základních škol a následně na tvorbu vlastních Školních vzdělávacích programů (ŠVP). Dále je poukázáno na změny ve výuce cizích jazyků. Ve výzkumné části jsou pomocí rozhovorů a dotazníku zjišťovány názory učitelů související s tvorbou a zaváděním RVP do praxe.
The Development and Implementation of The Framework Educational Programme for Elementary Schools
Keywords: RVP ZV; ŠVP ZV; cizí jazyky; dotazníkové šetření; postoje a informovanost učitelů; The Framework Educational Programme of Basic Education; The School Educational Programme; new educational system; foreign languages; a questionnaire; teachers´opinions