Filozofické pojetí člověka a výchovy u Alberta Camuse - Strnad, Radovan (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem bakalářské práce je odhalit život a dílo jednoho z nejvýznamnějších a nejkontroverznějších světových filozofů Alberta Camuse, a to ve vztahu k výkladu souvislosti existencialistické koncepce člověka a současného pojetí výchovy v kontextu sociální pedagogiky. Práce je rozdělena na dvě hlavní části. První část se zabývá představením velmi zajímavého života Alberta Camuse, vzhledem k tomu, že jeho filozofické myšlenky se často spojují s důležitými událostmi v jeho životě. Dále je uveden stručný rozbor děl Alberta Camuse. Díla jsou rozčleněna do vývojových etap. Posléze je provedena komparace názorů na otázky života a člověka v širším konceptu existenciální filozofie. V druhé části práce autor analyzuje Camusovo pojetí vztahu člověka, prostředí a výchovy, komentuje náhledy na role a možnosti výchovy v kontextu životních situací. Zároveň porovnává, do jaké míry je současné obsahové pojetí sociální pedagogiky jako teorie a praxe pomáhání člověku předznamenáno názory filozofa a spisovatele Alberta Camuse. Závěr druhé části tvoří autorův vlastní výzkum hodnot u vysokoškolských studentů oboru Sociální pedagogika.
Philosophical Aspects to the Conception of Man and Education by Albert Camus
Keywords: biografie Alberta Camuse; díla dle vývojových etap; existencialismus; pojetí člověka; prostředí a výchovy; výchova v kontextu životních situací; Albert Camus a předznamenání oboru sociální pedagogika; hodnotový systém; metoda SEIQoL; kvalita života; Albert Camus?s biography; works by developmental stages; existentialism; conception of a man; environment and upbringing; upbringing in the context of life situations; Albert Camus and foreshadowing the branch of social pedagogy; value system; SEIQoL method; quality of life