Human impact as reflected in the pollen record, with a focus on the Middle Ages - Marešová, Petra (Jihočeská univerzita, 2022)
Pylová analýza je integrální součástí rekonstrukce vegetačních změn založených na fosilním sedimentárním záznamu. Tato práce představuje téma vývoje vegetace v prostoru střední Evropy ovlivněných kombinací klimatických změn, přirozeného šíření rostlinných druhů a lidského vlivu. Období pozdního glaciálu a většiny Holocénu ( 15.6-3.2 ka BP) bylo zaznamenáno v sedimentech přírodní lokality prostoru bývalého Komořanského jezera. Navíc, tři středověké vesnice na výškovém gradientu území České republiky posloužily k rekonstrukci lidského vlivu na vegataci během vrcholného středověku. Multidisciplinární výzkum zahrnující pylovou analýzu, analýzu rostlinných makrozbytků, rozsivkovou analýzu a paleozoologický záznam s kombinací archeologických nálezů sloužil ke stopování počátků formace současné české kulturní krajiny.
Human impact as reflected in the pollen record, with a focus on the Middle Ages
Keywords: pylová analýza; lidský vliv; vývoj vegetace; klima; centrální Evropa; středověk; pollen analysis; human impact; vegetation development; climate; Central Europe; Middle Ages