Bioterorismus a problematika masmédií v informovanosti obyvatel. - Venkrbcová, Klára (Jihočeská univerzita, 2007)
Snažila jsem se dané téma zpracovat co nejdůkladněji, aby bylo možné využít ho k šíření informovanosti laické veřejnosti. Ta totiž podle mého mínění, podpořeného provedeným výzkumem, není v této oblasti dostatečně informována. Jsem ráda, že mám příležitost na tento problém svou bakalářskou prací alespoň částečně upozornit. Bioterorismus je úmyslné zneužití biologických agens k vyvolání onemocnění lidí nebo zvířat, může mít vojenskou, náboženskou, a nebo politickou souvislost. Biologické zbraně patří mezi zbraně hromadného ničení a jejich výhoda je v tom, že neúčinkují na neživou sílu, ale působí velké ztráty na životech. Biologické zbraně jsou velmi rozmanité a cenově výhodné. Jejich malé množství dokáže zabít mnoho osob a nebo kontaminovat rozsáhlou oblast na dlouhou dobu, vše záleží na vlastnostech použitého biologického agens. K šíření biologického agens dochází několika cestami a to inhalačně pomocí aerosolu, alimentárně neboli požitím s potravinami, povrchovou kontaminací pomocí předmětů nebo prádla a vektorem (přenašeč - hmyz) při sání krve. Cílem mé práce bylo zjistit stupeň informovanost obyvatel a domnívám se, že byl splněn. První hypotéza ''Úroveň všeobecné informovanosti o bioterorismu je minimální.'' Nebyla potvrzena ani vyvrácena polovina otázek ji potvrdila a druhá polovina ne. Druhá hypotéza ''Se stoupajícím věkem klesá informovanost a zájem o problematiku bioterorismu.'' Byla potvrzena. Třetí hypotéza ''Média se přehnaně zajímají o tuto tématiku.'' Potvrzena nebyla. Čtvrtá hypotéza ''Česká republika je dle názoru respondentů připravena na bioteroristický útok a není jím bezprostředně ohrožena.'' Nebyla potvrzena ani vyvrácena stejně jako u první hypotézy byla na 50 % potvrzena a na 50 % vyvrácena. Pátá hypotéza ''Lidé k hledání informací o bioterorismu nejčastěji používají odbornou literaturu a informace nejčastěji získávají pomocí televize.'' Tato hypotéza opět nebyla potvrzena ani vyvrácena. Šestá hypotéza ''Respondenti spojují plánovanou výstavbu Amerického protiraketového radaru s hrozbou bioterorismu.'' Byla vyvrácena.
Bioterorism and problems with mass media in population awarness.
Keywords: Bioterorismus; Biologická agens; Biologická válka; Cesta přenosu; Protiepidemická opatření; Bioterorism; Biological agent; Biological war; Transfer way; equipment opposite plague