Ztráta smyslu života - Úloha a odpovědnost pracovníka pomáhajících profesí při práci s klientem, který ztratil smysl života - Míková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá tím, jakou úlohu a odpovědnost má v současné době pracovník pomáhajících profesí při práci s klientem, který ztratil smysl života. Práce odpovídá na otázky, jaké okruhy znalostí by měl pomáhající o této problematice mít, aby mohl poskytnout klientovi kvalitní a odbornou péči. Jsou zde zmíněny životní situace, kde lze ztrátu smyslu života předpokládat, zhodnocena rizika ztráty smyslu života a nastíněno, jakou roli a odpovědnost má v této situaci pracovník pomáhající profese. Vycházím především z literatury existenciálně smýšlejících autorů a pak z odborné literatury zaměřené na psychologii, psychiatrii, sociální práci a etiku.
The loss of the sense of life - Role and Responsibility of Workers in Helping Professions at Work with a Client, who Lost their Meaning of Life.
Keywords: existencialismus; odpovědnost; pomáhající profese; sebevražedné jednání; smysl života; sociální práce; úloha pracovníka; ztráta smyslu života; existentialism; responsibility; helping profession; suicidal actions; meaning of life; social work; worker?s role; loss of meaning of life