Motivace a odměňování pracovníků ve středně velkém podniku - Tomková, Jana (Jihočeská univerzita, 2018)
Hlavním cílem této diplomové práce je analýza stavu v odměňování zaměstnanců a způsobu jejich motivace. Na základě zjištěných výsledků navrhnout případnou změnu systému.Cílem první, teoretické části je provedení syntézy odborných publikací, jejímž výstupem bude literární přehled. Průběh výzkumu je uveden v praktické části a probíhá ve zdravotní pojišťovně XY. Nejdříve je tato organizace stručně charakterizována a poté je proveden vlastní výzkum prostřednictvím dotazníkového šetření přepážkových pracovníků, vedoucích KLIPR a vedoucích projektu/shopperů je analyzován současný stav v odměňování zaměstnanců a způsobu jejich motivace. Následně je provedena analýza vlivu odměny za IMS v porovnání s přijetím IMS a motivací ke zlepšení u vedoucích KLIPR a přepážkových pracovníků. Jsou tedy porovnávána data, získaná z dotazníkového šetření s poskytnutými údaji ze strany podniku, týkající se odměn za IMS. Na závěr jsou získaná data vyhodnocena, navržena možná doporučení pro zlepšení dané situace a je vypracováno celkové shrnutí práce.
Motivation and remuneration of employees in a medium-sized company-mas
Keywords: odměňování zaměstnanců; způsob motivace zaměstnanců; střední podnikání; motivace a odměňování; management odměňování; pracovní výkon; struktura a forma mezd; hodnocení práce; nejběžnější formy mezd; zaměstnanecké výhod; mystery shopping; remuneration of employees; motivation of employees; medium-sized business; motivation and remuneration; remuneration management; work performance; structure and form of wages; job evaluation; the most common forms of wages; employee benefits; mystery shopping