Analýza obalových technologií pro balení nealkoholických nápojů - Novák, Martin (Jihočeská univerzita, 2011)
Hlavním cílem bakalářské práce je provedení analýzy obalových technologií pro balení nealkoholických nápojů z hlediska vhodnosti pro realizaci logistických operací, logistických nákladů, respektování potřeb zákazníka a vlivu na životní prostředí. Dílčím cílem je stanovení kritických faktorů současných obalových technologií v nápojovém průmyslu a návrh opatření pro zajištění optimalizace systému balení nealkoholických nápojů. V práci jsou analyzovány současné metody obalových technologií a náklady na jejich pořízení. Dále jsou analyzovány náklady na jeden kus vlastního obalu. Posléze je navrhován inovativní systém výroby nealkoholických nápojů pomocí postmixových zařízení. Tato zařízení budou umístěna přímo v maloobchodních prostorách a budou obsluhována přímo zákazníky. Hlavním přínosem této technologie je úspora nákladů na výrobní zařízení, vlastní výrobu nealkoholických nápojů a na obalový materiál. Zákazníkům bude umožněno opakovaně využívat své vlastní obaly. Tento fakt bude mít za následek snížení konečné ceny nápoje pro spotřebitele a snížení zátěže pro životní prostředí minimalizací spotřeby obalových materiálů.
Analysis of packaging technologies for packaging soft drinks
Keywords: logistika; dodavatelský řetězec; obalové materiály; nápojový půmysl; postmixová technologie; logistics; supply chain; packaging industry; beverages; postmix technology