Analýza vztahu učitele a žáka ve výuce Výchovy k občanství - Semorád, Jiří (Jihočeská univerzita, 2023)
Tématem této diplomové práce je zanalyzovat budování vztahu mezi učitelem a žákem v hodinách výchovy k občanství, zejména se zaměřit na jevy, které formují pozitivní vztah. Teoretická část je zaměřena na vymezení pojmů učitel, žák, výchova k občanství a budování vztahu mezi učitelem a žákem. Praktická část se zabývá rozklíčováním pozitivních jevů, které diplomant zaznamenal při náslechových hodinách. Další část výzkumu je zaměřena na aplikaci těchto jevů do výuky. Na závěr výzkumu je použit kvantitativní dotazník, který se zabývá analýzou použitých pozitivních jevů ve výuce.
Analysis of the relationship between teacher and pupil in teaching citizenship education
Keywords: učitel; žák; vztah mezi učitelem a žákem; výchova k občanství; kvantitativní výzkum; teacher; student; teacher-student relationship; civic education; quantitative research