Lidová architektura dnes - Poláková, Vendula (Jihočeská univerzita, 2008)
Anotace Cílem této práce je zmapovat a popsat vývoj některých památek lidové architektury v oblasti Podšumaví. Po stručném uvedení do tématu v první kapitole následuje podrobnější popis charakteru lidových staveb v jednotlivých regionech jižních Čech. Práce je však věnována zejména mikroregionu Volyňska a Vlachobřezska. Zde v druhé třetině 19.století působil zednický mistr Jakub Bursa, který velmi ovlivnil výraz zdejší lidové architektury. Pravidla zednického cechu, v kterém Bursa působil, jsou uvedeny v předcházející třetí kapitole. Poslední a zásadní část představuje památkově chráněný soubor lidové architektury obce Zechovice. Zde je ilustrován vývoj jednotlivých objektů v různých obdobích své existence (v závislosti na dostupnosti dobových dokumentů) až po současný stav. Dále je řešeno zatím neprokázané autorství Jakuba Bursy u některých z uvedených staveb. V závěru této části jsou zmíněny okolnosti spojené s ochranu památek v obci.
THE RURAL ARCHITECTURE NOWADAYS
Keywords: Lidová architektura; Jakub Bursa; Zechovice; zemědělská usedlost; památková péče; zednický mistr; průčelí; voluta; Volyňsko; Rural architecture; Jakub Bursa; Zechovice; agriculture home-stead; state care of monuments; bricklayer´s master; forefront; volute; area of Volyně