Metody separace složek odtoku vody - Kubeš, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá sledováním a měřením odtoku. To je důležité zejména k zjišťování zásob vody v povodí, nebo k včasnému zjištění extrémních hydrologických událostí, jako jsou povodně a období sucha, či kvůli rychlosti možného šíření znečišťujících látek. Pro zemědělství jsou hodnoty odtoku důležité zejména pro potřeby závlah. Dále je práce zaměřena na jednotlivé složky odtoku, metody používané k jejich separaci a podrobný popis jednotlivých složek odtoku. Praktická část je zaměřena na měřené průtoky z povodí Jenínského potoka, ležícího nedaleko hranic s Rakouskem, v okrese Český Krumlov. Jako vstupní data byly zvoleny průtoky z hydrologických roků 2005 ? 2008. Použitím třech vybraných separačních metod (metoda GROUND, metoda MPGM a metoda digitálního filtru dle Chapmana), které jsou podrobněji popsány a vysvětleny. Těmito metodami je odtok dále dělen na základní odtok a přímý odtok. Tyto výsledky jsou pak ještě pro čtyři časové úseky porovnány s metodou analýzy rozčlenění hydrogramu. Práce by měla ukázat na rozdíly v porovnaných metodách na jednom povodí.
Methods of runoff components separation
Keywords: oběh vody; odtok vody; základní odtok; povrchový odtok; hydrologie; metody separace; povodí; water circulation; drainage; primary runoff; surface runoff; hydrology; separation method; catchment area