Tělesná cvičení v kombinaci správného dýchání, relaxace a jejich vliv na osobnost a zdraví ženy. - Štěpánová, Kristina (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce se zabývá tělesnými cvičeními v kombinaci správného dýchání, relaxací a jejich vlivem na osobnost a zdraví ženy. Cílem práce je analýza ženské osobnosti, propojení tělesného, sociálního a duševního zdraví ženy a sestavení a ověření přínosu intervenčního jógového programu. V úvodu teoretické části se zaměřuji na fyziologické faktory, hormonální a psychické pochody u ženy. Další část věnuji tématu osobnosti ženy a sebepojetí. Následně zmiňuji význam aplikace tělesného cvičení, správného dýchání a relaxace, jako cesty k obnovení harmonie a zdraví na úrovni fyzické, duševní a spirituální. V závěru své práce předkládám návrh intervenčního jógového programu pro ženy, který podporuje rozvoj sebeúcty, vědomí těla, harmonizaci pánevní oblasti, hormonálního systému a sladění s biologickými rytmy. Ověřování intervenčního jógového programu u skupiny deseti žen bylo provedeno před a po aplikaci intervenčního jógového programu prostřednictvím dotazníků životních a spánkových rytmů a sebepercepce. Vyhodnocení zjištěných dat ve výzkumné části potvrdilo výzkumné předpoklady o pozitivním vlivu intervenčního jógového programu ve vztahu k fyzickému a psychickému zdraví ženy v oblasti kvality spánku, menstruačního cyklu a sebepojetí.
Physical exercises in the correct combination of breathing, relaxation and their influence on personality and health of women.
Keywords: žena; zdraví; dýchání; relaxace; jóga; tělo; sebepojetí; sebeúcta; rytmy; woman; health; breathing; relaxation; yoga; body; self-image; self-esteem; rhythms