Náboženská společnost Svědkové Jehovovi v kontextu současného ošetřovatelství - Kosmáková, Alena (Jihočeská univerzita, 2022)
Abstrakt Tato diplomová práce se věnuje problematice transkulturního ošetřovatelství členů Náboženské společnosti Svědkové Jehovovi. Ošetřovatelský personál se setkává s odmítáním některých druhů léčby, s problémy v oblasti komunikace, respektu a vzájemného pochopení. Teoretická část práce detailně mapuje a zkoumá tuto církev, zabývá se podrobnostmi jejího vzniku, současném fungování a vlivu jejich učení na věřící. Odhaluje způsob myšlení a života svědků Jehovových. V konečném důsledku jsou tyto znalosti velmi žádoucí pro pochopení jejich názorů, cítění i postojů. Je nezbytné, aby ošetřovatelský personál disponoval těmito vědomostmi a uměl je efektivně využít. Stanovenými cíli práce jsou: zmapovat Náboženskou společnost Svědkové Jehovovi v kontextu současného ošetřovatelství, zmapovat specifika ošetřovatelské péče o pacienty vyznávající učení Náboženské společnosti Svědkové Jehovovi, analyzovat možné problémy a rizika spojená s poskytováním ošetřovatelské péče pacientům hlásícím se k Náboženské společnosti Svědkové Jehovovi. Pro dosažení cílů byla použita metoda kvalitativního šetření. Proběhlo 17 rozhovorů s informanty žijícími na území České republiky a Německa, pracujícími ve zdravotnictví. Speciální přílohou je záznam videorozhovoru s bývalou svědkyní Jehovovou. Z našeho výzkumného šetření vyplývá, že existují názorové neshody, nepochopení, nesouhlas, negativní emoce zdravotnického personálu na základě jejich zkušeností. Významnou roli hraje typ oddělení. Náš výzkum naznačuje, že tam, kde je poskytována vysoce specializovaná péče, je oproti běžné ambulanci incidence konfliktů vyšší. Výsledky studie ukazují na nutnost celoplošně zařadit výuku transkulturního ošetřovatelství již při studiu středoškolských zdravotnických oborů.
Jehovah's Witnesses Christian Denomination in the Context of Current Nursing
Keywords: náboženství; odmítání léčby; pacient; sestra; Svědkové Jehovovi; transfuze krve; transkulturní ošetřovatelství; vůle pacienta; religion; refusal of medical treatment; patient; Nurse; Jehovah's Witnesses; blood transfusion; transcultural nursing; patient's will