Starost biskupů o pastoraci dětí a mládeže v době totality - Kopelent, Jiří (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá vyhledáním pokynů biskupů v pastýřských listech pražské a olomoucké arcidiecéze od roku 1948 - 1989. Po krátkém nastínění situace církve v době totality od roku 1948 do roku 1989, kdy pastorace dětí a mládeže byla velmi ztížena, jsou vypsány pokyny biskupů. Pokyny jsou rozděleny do šesti témat. První téma hovoří o vzniku nových kněžských povoláních. Druhé téma je o náboženské a rodinné výchově. Třetí téma je o výuce náboženství. Čtvrté téma je o křtu a biřmování. Páté téma je o přípravě na svatou zpověď a svaté přijímání. A šesté téma je o trávení prázdnin.
Concern of bishops of pastoral of children and teens in ageof totality
Keywords: biskupové; náboženská výchova; mládež; děti; rodiny; rodinná výchova; nová kněžská povolání; křest; biřmování; výuka náboženství; Bishops; religious education; teens; children; families; family education; new priestly vocations; christening; confirmation; religious education.