The transcriptional regulation by the nuclear receptor NHR-25 in Caenorhabditis elegans - Merglová, Linda (Jihočeská univerzita, 2007)
NHR-25 je jedním z mála konzervovaných jaderných receptorů haďátka C. elegans a jeho rodina je zahrnuta v mnoha vývojových procesech nejen u háďátka, ale také u octomilek, ryb, myší a člověka. Buněčný mechanismus funkce této genové rodiny je však zatím málo znám. U C. elegans pravděpodobně funguje jako transkripční faktor, ale jeho přímý cílový gen doposud nebyl identifikován. V této studii jsem použila definovaná vazebná místa pro NHR-25 a GFP jako marker pro zviditelnění možnosti, že NHR-25 reguluje transkripci jiného gebu (genů) in vivo. Vyzkoušela jsem také alternativní přístup se dvěma geny v již existujících transgenních kmenech háďátek, nesoucích promotor::GFP fúzované transgeny exprimované v epiteliálních buňkách, mohou-li být tyto geny regulované NHR-25. Výsledky naznačují, že jeden ze zkoumaných genů může být ve vztahu k nhr-25 a tento receptor může být i aktivním při endocytóze.
The transcriptional regulation by the nuclear receptor NHR-25 in Caenorhabditis elegans
Keywords: NHR-25; seam cells; RNAi; klonování; transformace; regulace transkripce; transkripční faktory; NHR-25; seam cells; RNAi; cloning; transformation; transcriptional regulation; transcription factors