Vývoj prostorové organizace římskokatolické církve v českobudějovické diecézi od vzniku Československa. - Kálalová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce se zabývá proměnami prostorové organizace římskokatolické církve na území České republiky se zaměřením na českobudějovickou diecézi. Sleduje teritoriální vývoj této diecéze od vzniku Československa do současnosti podle vymezených časových období a na základě porovnání s měnícím se územně-správním členěním státu, historicko-politickým a demografickým vývojem ve společnosti hledá příčiny změn územně-správního členění římskokatolické církve. Součástí práce jsou tematické mapy zobrazující prostorovou organizaci římskokatolické církve na území České republiky a zkoumaném území českobudějovické diecéze včetně srovnání s územně-správním členěním státu.
Development Roman Catholic Church changes with specialization in Diocese Of České Budějovice from foundation of Czechoslovakia.
Keywords: římskokatolická církev; prostorová organizace; religiózní geografie; českobudějovická diecéze; the Roman Catholic Church; spatial organization; religious geography; Diocese of České Budějovice