Vývoj sboru Bratrské jednoty baptistů v Sokolově po roce 1989 - Štěpánková, Václava (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá analýzou vývoje sboru Bratrské jednoty baptistů v Sokolově po roce 1989, ve kterém došlo v roce 2001 k rozkolu. Teoretická část se dotýká základních eklesiologických východisek, zásad budování zdravé církve a stručně přibližuje historii a teologické důrazy Bratrské jednoty baptistů v České republice. Praktická část předkládá popis a analýzu konkrétních událostí života sboru na základě rozhovorů s bývalými i současnými členy. Následná komparace zjištěných poznatků s teoretickou částí se pokouší odkrýt příčiny, které v tomto sboru vedly k rozkolu.
The Sokolov Baptist Church Development after 1989
Keywords: dynamika vývoje; církev; kazatel; staršovstvo; služba; evangelizace; láska; pokrytectví; svatost; konformita; rozkol; dynamics; church; pastor; elder; service; evangelism; love; hypocrisy; holiness; conformity; split