Dohled jako alternativní forma trestu - Rychlíková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá představením a popsání institutu probačního dohledu jako jednu z možností alternativního trestu. V první části je uveden stručný vývoj dohledu ve světě a České republice. Pro srovnání je zde uveden popis realizace dohledu v několika dalších zemích Evropy. Další část se věnuje popisu činnosti Probační a mediační služby ČR, která se především podílí na realizaci dohledu, a její spolupráci s dalšími orgány. Hlavní část práce se věnuje důkladnějšímu popisu jednotlivých institutů, u kterých je dohled ukládán. Je zde popsána průběh dohledu a činnost probačního úředníka s klientem. Tuto část doplňují grafy se statistickými údaji, které monitorují počet případů, ve kterých byl jednotlivý institut uložen v posledních letech. Dále jsou tu uvedeny příkladové kasuistiky, které byly sepsány z případů Probační a mediační služby a kde můžeme vidět, jak prakticky probíhá dohled a činnost probačního pracovníka s klientem. V poslední části se práce věnuje popisu rozdílů realizace dohledu a přístupu probačního pracovníka u mladistvých pachatelů. Opět jsou tu uvedeny statistické údaje a kasuistika.
Supervision as an Alternative Form of Punishment
Keywords: dohled; Probační a mediační služba ČR; probační pracovník; restorativní justice; mladistvý; probační program; supervision; Probation and Mediation service of Czech Republic; probation officer; restorative justice; juvenile; probation program