Extrémy funkcí dvou proměnných --- sbírka řešených příkladů - Sekal, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2013)
Tématem této bakalářské práce je vytvoření sbírky řešených příkladů na téma extrémy funkcí dvou proměnných. Zaměřuje se především na lokální extrémy. Příklady jsou řazeny od nejjednodušších ke složitějším. U každého příkladu je uveden postup řešení ilustrovaný 3D grafy jednotlivých funkcí vytvořených pomocí matematického programu Maple. V samotném úvodu je poskytnuta ?první pomoc? v podobě návodu na řešení tohoto druhu příkladů. Na závěr jsou zařazeny ?netradiční? příklady z oblasti matematiky a fyziky.
Extremes of two-variable functions --- a digest of solved examples
Keywords: Extrém; maximum; minimum; sedlový bod; matice; Hessián; funkce dvou proměnných; parciální derivace; graf.; Extreme; maximum; minimum; saddle point; matrix; Hessian; two-variable function; partial differentiation; graph