Dvě pastorální mše z ledenické hudební sbírky - Šimek, Martin (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zabývá dvěma vokálně instrumentálními kompozicemi z první poloviny 19. století, které byly určeny pro provozování při vánoční bohoslužbě. Skladby se dochovaly na kůru kostela v jihočeských Ledenicích. Při možnostech chrámového hudebního provozu na menším městě byly po většinu církevního roku prováděny skladby menšího rozsahu pro minimální obsazení. Ctižádostí kantorů bylo provádět o Vánocích skladby většího formátu. V ledenické sbírce se vedle menších pastorel objevují také pastorální mše, které co do rozsahu představují nejambicióznější kompozice proveditelné na venkovském kůru. Součástí práce bude edice obou mší v digitální sazbě, jejich popis, porovnání použitých prostředků a kritická zpráva.
Two Pastoral Masses from the Ledenice Music Collection
Keywords: pastorely; pastorální mše; vánoční hudba; noty; Ledenice; hudební sbírka; hudební žánr; pastorellas; pastoral masses; Christmas music; sheet music; Ledenice; music collection; music genre