Porovnání vlivu dojení krav dojicím automatem a rybinovou dojírnou na vybrané parametry welfare dojnic - Provazníková, Iveta (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem této diplomové práce bylo získat základní údaje o průběhu dojení a formulovat poznatky o chování dojnic při dojení a následně 30 minut po ukončení vlastního dojení v dojírně s robotem a porovnání s konvenční dojírnou. Etologické pozorování probíhalo po dobu 24 hodin a bylo zaměřeno na všechny dojené kusy v průběhu 3 různých ročních období na dvou různých farmách. V průběhu sledování bylo provedeno pozorování na 862 kusech a to 478 kusů na farmě s robotem a 384 kusů na farmě s rybinovou dojírnou. Sběr údajů probíhal při pozorování stáda holštýnského skotu a byl zaměřen na tři oblasti chování zvířat. Porovnávali jsme potřebu přijmu krmiva, pití a ulehnutí dojnic do 30 minut po opuštění dojícího zařízení. Získané výsledky jsme následně vyhodnotili prostřednictvím programů Microsoft Excel a Statistika 9.
Comparison of influence milking cows milking machine and herringbone milking parlors on selected parameters welfare of dairy cows
Keywords: dojící automat; stres; etologie; welfare; dojnice; milking robot; stress; ethology; welfare; dairy cow