Radioterapie elektronovým svazkem - Jiříková, Petra (Jihočeská univerzita, 2020)
Tématem této bakalářské práce je radioterapie elektronovým svazkem. Práce je rozdělena na dvě části. Cílem teoretické části práce je připomenout vlastnosti a indikační specifika elektronového svazku využívaném v radioterapii. V teoretické části jsou obsažené informace z odborných publikací, článků a internetových stránek. Tyto získané informace jsou zpracovány formou literární rešerše. Teoretická část práce popisuje přístrojovou techniku, která pracuje s elektronovým svazkem. Následně se věnuje fyzikálním vlastnostem elektronového svazku, účinku elektronového svazku na živou tkáň a samozřejmě také přibližuje, v jakých případech je elektronový svazek indikován k léčbě nádorového onemocnění. Blíže se také věnuje dozimetrii elektronového svazku, pozornost je směřována především k in-vivo dozimetrii. Cílem praktické části práce je porovnat odchylky v měření dávek pomocí in-vivo dozimetrie u pacientek s karcinomem prsu mezi rokem 2010 a rokem 2019. Data pro praktickou část práce pocházejí z počítačové databáze Onkologického oddělení Nemocnice České Budějovice a. s. Pro analýzu odchylek bylo náhodně vybráno 60 pacientek s karcinomem prsu z roku 2010 a 60 pacientek z roku 2019, které podstoupily léčbu elektronovým boostem v těchto letech. Tyto výběrové soubory pacientek pak byly mezi sebou porovnány. Z výsledků statistického šetření vyplývá, že průměrná odchylka změřené dávky od dávky referenční z plánovacího systému byla v roce 2019 o 1,7 % vyšší než průměrná odchylka v roce 2010. Výchozí hypotéza práce, že odchylka v měření dávky pomocí in-vivo dozimetrie je v roce 2019 nižší a méně četná než odchylka v měření dávky pomocí in-vivo dozimetrie z roku 2010, byla na základě výsledků práce zamítnuta.
Electron beam radiotherapy
Keywords: radioterapie elektronových svazkem; elektronové pole; in-vivo dozimetrie; zajištění kvality v radioterapii; electron beam radiotherapy; electron field; in-vivo dosimetry; quality assurance