Potrava vybraných druhů ryb v závislosti na jejich ontogenetickém vývoji a environmentálních faktorech. - Lachmanová, Anna (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou ontogenetického posunu ve stravě ryb. Hlavní důraz je kladen na otázku, jak se mění potrava u několika běžných druhů ryb (plotice obecná, cejn velký, okoun říční, ježdík obecný) v závislosti na jejich ontogenetickém vývoji. V souvislosti s tímto tématem práce pojednává o jevech, které jsou s tímto fenoménem spojeny. Jako např. o způsobech příjmu potravy, ontogenetických změnách ústního aparátu, a dále o změnách abiotických a biotických faktorů na jedince působících, které mají buď přímo či nepřímo vliv na změny přijímané potravy.
Diet of selected fish species according to their ontogenetical state and environmental factors.