Hnízdní chování amazoňana pomoučeného (Amazona farinosa virenticeps) v přírodě - Jeřábek, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem diplomové práce bylo pozorování amazoňanů pomoučených kostarických (Amazona farinosa virenticeps) v přírodě a zjišťování jejich stravovacích a hnízdních návyků. Popis chování v jejich přirozeném prostředí a popis biotopu ve sledovaném území. Sledování, při kterém probíhalo sčítání, bylo prováděno 3 týdny v měsíci září 2015. Další sledování, při kterém se pozorování soustředilo na vyhledávání hnízdních dutin a pozorování ptáků v toku, bylo prováděno tři týdny v měsíci únoru 2016. Pozorování probíhala v Kostarice na jihovýchodě u pobřeží Karibského moře v přírodní rezervaci Gandoca Manzanillo. Součástí pozorování bylo i liniové sčítání amazoňanů pomoučených pomocí pásové metody na vytyčené trase podél komunikace vedoucí z obce Manzanillo do Puerto Viejo. Délka pásu určeného ke sčítání byla stanovena na 2,1 km o přibližné šířce pásu 250 m. Při sčítání bylo sledováno jak a čím se amazoňané pomoučení živí, v jakou dobu se slétají za potravou, jaké stromy obsazují a v jakých patrech stromových korun sedají i jaké je jejich chování v přítomnosti jiných ptačích, či zvířecích druhů nebo jak se chovají při ohrožení predátory. V další části pozorování, která proběhla v únoru 2016, byla vyhledána dvě hnízda v dutinách stromů (Manilkara zapota) a (Pterocarpus officinalis). Jen v jedné dutině bylo zjištěno jedno vejce, které se podařilo změřit.
Nesting behavior of Mealy Amazon (Amazona farinosa virenticeps) in the wild
Keywords: amazoňan pomoučený; Kostarika; přírodní rezervace Gandoca Manzanillo; hnízdní dutina; liniové sčítání.; Mealy Parrot; Costarica; nature reserve Gandoka Manzanillo; nesting cavity; linear counting.