Regulace plevelů při minimalizaci zpracování půdy - Cheníček, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem práce bylo zjistit vliv různých způsobů zpracování půdy na regulaci plevelů. V roce 2007 byl podle pokynů založen poloprovozní pokus s využitím různých technologií zpracování půdy. Celkem byly sledovány rři pozemky, na každém z nich byla použita jiná technologie založení porostu. Pozemek číslo 1 byl zpracováván talířovými branami, pozemek číslo 2 radličkovým kypřičem a pozemek číslo 3 sloužil jako kontrolní varianta a proto byl zpracováván klasickým systémem s využitím orby. Na pozemcích byl sledován výskyt plevelů v jednotlivých letech. ukázalo se, že na pozemcích s využitím minimalizace se v prvním roce zvýšil výskyt plevelů, v následujících letech se je však podařilo potlačit. Použití totálního herbicidu se ukázalo oproti orbě ekonomicky výhodnější, ale nárůst cen přípravků tento efekt snížil.
Weed control in minimal soil cultivation
Keywords: plevel; regulace; minimalizace zpracování půdy; herbicid; weed; control; minimal soil cultivation; herbicide