Narativní psychoterapie a její využití v případech poruch osobnosti s projevy agresivního chování - Bubeník, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá aplikací narativního přístupu při terapeutické práci s klienty, u nichž byla stanovena diagnóza emočně nestabilní osobnost nebo disociální porucha osobnosti s projevy agrese. Teoretická část popisuje základy a východiska systemické konstruktivistické psychoterapie a narativního přístupu jako jednoho z hlavních nástrojů v této psychoterapeutické praxi. Dále se zabývá rozborem některých vědeckých psychologických pohledů na agresi, které se často v různých obměnách v terapii vyskytují. Praktická část představuje na případových studiích základní prvky narativního přístupu s dílčími technikami externalizace, personifikace a dekonstruktivního naslouchání, jejichž používáním je podněcován proces změny klientova původního dominantního příběhu, zasaženého agresí, na nový příběh, ve kterém klient přestává být součástí problémového systému a za pomoci nově objevených zdrojů získává schopnost vnímat sebe sama jako jedince schopného eliminovat vliv agrese jako cizorodého prvku a pozitivně ovlivňovat svůj život.
Narrative psychotherapy and its usage in cases of defect of personality with exposure of aggressive behavior
Keywords: psychoterapie; systemická terapie; konstruktivismus; narativní přístup; na řešení orientovaný přístup; agrese; externalizace; personifikace; dekonstrukce; psychotherapy; systemic therapy; constructivism; narrative approach; approach oriented on solution; aggression; externalisation; personification; deconstruction