Poruchy komunikace v rodině. Hodnoty a tabu v křesťanské a "nevěřící" rodině - Horáková, Ivana (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá komunikací, hodnotami a tabu v křesťanské a ''nevěřící'' rodině s mladým dospí-vajícím jedincem. Teoretická část charakterizuje pojmy jako rodina, nukleární rodina a stručně nahlíží na komunikaci jako sociální jev a dále na komunikaci v rodině. Současně se snaží o vy-mezení pojmu křesťanská a ''nevěřící rodina'' a také se pokouší v rámci teorie o uchopení hodno-tového systému těchto rodin. Dále předkládá stručnou charakteristiku žádoucích a nežádoucích situací v rodině s dospívajícím dítětem. Praktická část charakterizuje pubescenty a adolescenty z křesťanských a ''nevěřících'' rodin s jejich oběma rodiči z oblasti Kaplicka a Prachaticka. V současné době nejsou v průměru nijak obzvlášť markantní rozdíly mezi křesťanskou a ''nevěřící rodinou. Obě tyto skupiny lidí ve spo-lečnosti uvádějí mezi předními hodnotami pracovitost, slušnost, odpovědnost a ohleduplnost. Je zde tedy možnost pozitivního náhledu na současnou rodinu.
Disorders of Communication, Values and Taboos in a Christian and Doubting Family
Keywords: Klíčová slova : rodina; nukleární rodina; křesťanská rodina; {\clqq}nevěřící`` rodina; dospívající v rodině; komunikace v rodině; efektivní komunikace; komunikace s dospívajícím; rodinné tradice; teorie hodnot; láska; hřích; tabu.; Key words: family; nuclear family; christian family; {\clqq}doubting family``; ado-lescent person in a family; family traditions; theory of values; love; sin; taboo.