Změny plodnosti a kondice generačních línů v podmínkách Rybářství Hluboká - Šampalík, Jan (Jihočeská univerzita, 2008)
V současnosti se úsilí výzkumu v řízené reprodukci ryb zaměřuje na nalezení univerzálních přípravků vhodných k indukci ovulace co možná nejširšího druhového spektra ryb. Zároveň je žádoucí, aby používané preparáty nebyly příčinou vysoké povýtěrové mortality generačních ryb a bylo možné opakování umělého výtěru v následujících reprodukčních sezónách. V letech 2006 - 2007 byl v provozních podmínkách Rybářství Hluboká (líheň Mydlovary) proveden experiment, jehož cílem bylo posoudit změny plodnosti a kondice generačních línů při použití různých hormonálních preparátů. Získaný generační materiál byl rozdělen do několika hmotnostních kategorií, u kterých byla zjišťována pracovní plodnost v procentech a oplozenost v procentech. Při realizaci pokusu byl posuzován vliv těchto preparátů: Ovopel, Dagin, Supergestran, Kobalerin.
The Tench Fertility and Condition Changes in Fishery HLuboká
Keywords: hormonální preparát; lín obecný; plodnost; umělý výtěr; hormonal preparation; tench; fertility; inorganic spawn