Postoj a motivace zdravotnických záchranářů a řidičů vozidel ZZS k dalšímu odbornému vzdělávání - Šulc, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem práce je zjistit současný postoj a motivaci zdravotnických záchranářů a řidičů vozidel zdravotnické záchranné služby k dalšímu odbornému vzdělávání v prostředí přednemocniční neodkladné péče. Práce objasňuje, jakým způsobem je možné dosáhnout lepší motivovanosti těchto zkoumaných zaměstnání. Zmiňuje odborné vysvětlení pojmů motivace, postoj, vzdělávání, přibližuje termíny jako zdravotnický záchranář či řidič zdravotnické záchranné služby. Uvedeny jsou terminologické základy k lidské motivaci a postojům. V empirické části je zjišťován současný postoj zdravotnických záchranářů a řidičů vozidel zdravotnické záchranné služby k problematice dalšího odborného vzdělávání. Jsou zkoumány příčiny, jež by mohly vést k lepší motivovanosti těchto dvou cílových skupin. Informace od respondentů jsou čerpány z řízených rozhovorů, následně pak analyzovány a vyhodnoceny. Cílovou skupinou se stali zdravotničtí záchranáři a řidiči Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina. Výsledky mohou sloužit nejen vedoucím pracovníkům, jež mohou změnit či přizpůsobit procesy a způsoby vzdělávání v organizacích po celé České republice, ale i široké veřejnosti. Data potvrdila, že motivace k dalšímu odbornému vzdělávání na území Kraje Vysočina je velmi různorodá. Motivačním faktorem jsou často zmiňovány peníze, naopak odrazujícím faktorem je časová náročnost, nezáživnost i nízká prospěšnost těchto školení a kurzů.
Attitude and motivation of paramedics and ambulance drivers to the continuing education
Keywords: Vzdělávání; zdravotnická záchranná služba; postoj; motivace; Education; emergency medical services; attitude; motivation