Vyhodnocení zkušeností s používáním olověných a ocelových broků při lovu pernaté zvěře - Petráněk, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce je zaměřená na vyhodnocení zkušeností při použití olověných a ocelových broků při lovu pernaté zvěře. Nedílnou součástí obsahu této práce jsou vlastnosti olova jako škodlivého prvku a jeho vliv na životní prostředí, což vedlo k povinnosti použití ocelových broků jako adekvátní náhrady. Jsou zde charakterizovány některé typy broků, které jsou vyrobeny z alternativních materiálů. Práce také pojednává o zatížení zbraní při použití ocelových broků a zároveň je zmíněno i porovnání střelby s olověnými a ocelovými broky. Jsou zde také uvedeny zkušenosti při jejich použití a to jak při střelbě na pernatou zvěř, tak při sportovní střelbě.
Evaluation experience in the usage of lead and steel pellets in game birds hunting
Keywords: ocelové broky; olověné broky; pernatá zvěř; střelba; steel pellets; lead pellets; game birds; shooting