Vyhodnocení vybraných vlivů na mléčnou užitkovost dojnic - Drábková, Nikola (Jihočeská univerzita, 2018)
Na mléčnou užitkovost má vliv nejen genetický potenciál, ale i celá řada ukazatelů. Potenciální mléčná užitkovost stáda závisí na správném propojení mezi genetickým potenciálem a systémem selekce, krmením a výživou, reprodukcí i chovným prostředím a zdravotním stavem zvířat. Cílem práce bylo zpracovat literární přehled o mléčné užitkovosti, složení mléka a vlivech, které mohou ovlivnit složení mléka. U vybraného souboru dojnic vyhodnotit vybrané vlivy na sledované ukazatele mléčné užitkovosti a následně je statisticky vyhodnotit. U vyřazených dojnic z chovu zjistit věk a příčinu vyřazení dojnic z chovu a celoživotní produkci mléka.
Evaluation of selected effects on dairy milk yield
Keywords: holštýnský skot; brown-swiss; mléčná užitkovost; laktace; obsah mléčných složek; Holstein cattle breed; Brown-swiss cattle breed; milk production; lactation; milk components