Příroda a člověk v románu Ďáblův močál od George Sandové. - Trojanová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem této bakalářské práce bylo proniknout do vztahu mezi venkovanem a přírodou v románu Ďáblův močál od George Sandové, vysvětlit jejich vzájemné postoje a pokusit se stanovit, jakou roli hraje příroda Ďáblova močálu v životě venkovského člověka. Na základě určitých situací, prožívaných hlavními hrdiny, poukazuji na to, do jaké míry příroda ovlivňuje člověka a jak na tento vliv reaguje samotný člověk. V úvodní části své práce jsem rozsáhle zpracovala biografii George Sandové. Zdůrazňuji její intelektuální zájem o nejrůznější sféry uměleckého a vědeckého života. V další kapitole se snažím přiblížit vztah George Sandové k přírodě v Nohant, s cílem vysvětlit autorčino tvůrčí pozadí a inspiraci. Samotným jádrem práce je literární analýza románu na rovině kompoziční, tematické a jazykové, jejímž prostřednictvím jsem se pokoušela stanovit již výše zmíněný cíl.
Nature and Man in the novel "Devil´s Pool" by George Sand.
Keywords: George Sandová (1804-1876); Berry; příroda; člověk; Ďáblův močál; venkovan; venkovská román; analýza literárního díla; George Sand (1804-1876); Berry; nature; man; Devil´s Pool; peasant; rural novel; analysis od literary work