Kostel sv. Martina v Bernarticích. Stavební historie a typologie. - Novodvorský, Petr (Jihočeská univerzita, 2019)
Kostel sv. Martina v jihočeských Bernarticích patří k nejstarším stavbám v širokém okolí. I přes předpoklad vzniku kostela v souvislosti s milevskou stavební hutí se v minulosti nepodařilo přesněji určit dobu jeho vzniku. Tato práce si klade za cíl podrobně popsat stavební historii stavby a analýzou architektonických prvků a jejich tvarosloví potvrdit stavební aktivitu milevské huti v Bernarticích. Součástí práce je také pokus o zasazení stavby do širších typologických a slohových souvislostí.
The church of St Martin in Bernartice. Its building history and typology.
Keywords: Bernartice; Jihočeský kraj; kostel; architektura; sakrální architektura; románský sloh; gotika; baroko; stavební huť; Jezuité; Bernartice; South Bohemia; church; architecture; sacred architecture; Romanesque style; Gothic; Baroque; workshop; Society of Jesus