"Etika všedního dne" ve zdravotnických zařízeních - Ludvíková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2008)
Předkládaná bakalářská práce nese název: ''Etika všedního dne'' ve zdravotnických zařízeních. Tato práce objasňuje realitu ošetřovatelské a zdravotnické péče poskytované zdravotními sestrami a lékaři pacientům ve smyslu dodržování základních etických norem a pravidel. Teoretická část práce se zabývá etickými pojmy obecně, dále vysvětluje změny paternalismu v partnerství jako způsob vzájemného setkávání lékařů s nemocnými. Následuje charakteristika velkých a malých témat lékařské etiky. Dále je teoretická část zaměřena na malá témata lékařské etiky, tedy etiky ''všedního dne'' u pomáhajících profesí. Pozornost je v bakalářské práci věnována rovněž podmínkám etického jednání v běžné medicínské praxi, mezi které byla zařazena úcta k nemocnému (klientovi), zabezpečení maximálního prospěchu klienta, ochrana nemocného před tzv. dehumanizací medicíny a vzájemná důvěra. Vlastní práce si klade za cíl charakterizovat na základě výzkumu na vybraných odděleních Nemocnice České Budějovice a.s. a soukromých ordinacích praktických lékařů spokojenost pacientů s etickým přístupem běžného dne zdravotnického personálu (lékařů a zdravotních sester). Předpokládaná hypotéza, že si pacienti stěžují na etický přístup lékařů a zdravotních sester na odděleních nemocnice více než v soukromých ordinacích praktických lékařů, byla splněna.Výzkum byl proveden na 4 odděleních Nemocnice české Budějovice a.s.: chirurgickém, nervovém, ženském a interním oddělení a ve 3 soukromých ordinacích praktických lékařů pro dospělé v Českých Budějovicích. Jako výzkumná metoda byla použita metoda dotazování, technikou sběru dat byl dotazník. Informace získané od pacientů byly zpracovány manuálně, čárkovou metodou a základní statistikou. Grafické znázornění bylo provedeno pomocí výsečových a sloupcových grafů v programu Microsoft Excel a Microsoft Word. V diskusi se srovnávají výsledky s odbornou literaturou a hodnotí se pracovní hypotézy. V závěru jsou uvedeny vlastní názory na danou problematiku a doporučení pro praxi.
"Ethics of working day" in medical facilities
Keywords: Lékařská etika; malá témata lékařské etiky; etické roviny; etická pochybení; zásady etického jednání