Ženy v české politice a názory studentek oboru Výchovy k občanství na politickou angažovanost žen v politice - Zelenková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2013)
Předmětem mé diplomové práce je stručné teoretické zachycení základních pojmů pro porozumění genderové problematiky. V návaznosti na tato zjištění se chci blíže zaměřit na pojmy moderní politické scény a na zmapování teoretických poznatků a faktů ohledně počtu angažovaných žen v české politice. Větší část této práce pak bude náležet samotnému výzkumu, který se bude sestávat ze 2 částí. Původní předpoklad zahrnoval pouze jeden výzkum, ovšem při psaní samotné práce jsem narazila na nové skutečnosti, které jsem chtěla pojmout, a proto namísto vytvoření jednoho výzkumu, jsem provedla dva. Tématem samotné diplomové práce je otázka genderového rozdělení rolí ve sféře politiky v České republice. Na základě úvodního teoretického popisu vývoje emancipačního hnutí usilujícího o aktivní participaci žen na moderní demokratické politice a charakterizování situace v české společnosti, bude vytvořen výzkum rozdělení rolí mezi muže a ženy. Pokus o prezentování důvodů, proč je dnes méně žen v politice, bude založen na aktivní spolupráci se studenty PF JCU, která nám poskytne informace v dotazníkovém šetření. Předpokládaným závěrem bude shrnutí celého zjištění a snaha o navržení řešení pro dosažení optimálního stavu v české politice.
Women in Czech politics and opinions of female students of Social sciences on women political involvement in politics
Keywords: gender; ženy v politice; politické strany; kvóty; angažovanost; stereotypy; gender; women in politics; political parties; quotas; involvement; stereotype