Problematika lidské důstojnosti a hodnoty lidského života u pacienta v intenzivní péči. - Bauerová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem diplomové práce bylo zmapovat problematiku lidské důstojnosti a hodnoty lidského života u pacienta v intenzivní péči. Cíle bylo dosaženo pomocí kvantitativního výzkumu, využita byla technika sběru dat dotazníky. Účelem výzkumu bylo zjistit, v jakých oblastech souvisejících s lidskou důstojností shledávají pacienti problém nebo cítí obtíže, k čemuž byl použit standardizovaný dotazník. Pro výzkumný soubor sester byl sestaven na základě teoretických poznatků dotazník vlastní konstrukce, díky kterému bylo zjištěno, jak sestry vnímají důstojnost pacienta a také hodnotu jeho života při hospitalizaci na jednotce intenzivní péče. Uvedené informace bylo poměrně nelehké zjistit, což je podmíněno především tím, že se jedná o témata a stanoviska filozofická, individuální a možná i poměrně osobní. Výzkumem bylo zjištěno, že pacienti shledávají problém pouze v určitých oblastech, které jsme standardizovaným dotazníkem zjišťovali. Ve většině otázek bylo hodnocení pacientů takové, že příliš velký problém nepociťují. U výzkumného souboru sester bylo zjištěno, že důstojnost pacienta a hodnota jeho života znamená pro každou ze sester něco zcela individuálního, ale značná část sester uvedla, že je důstojnost pacienta důležitým aspektem a hodnota života pacienta v intenzivní péči je vysoká, až nevyčíslitelná. Diplomová práce by mohla přivést sestry pracující na jednotkách intenzivní péče k častějšímu zamýšlení se nad důstojností pacienta, vysokou a nedotknutelnou hodnotou jeho života a v neposlední řadě i nad individualitou každé bytosti.
The issue of human dignity and the value of human life of an intensive care patient.
Keywords: Lidská důstojnost; Hodnota života; Intenzivní péče; Pacient; Ošetřovatelství; Human dignity; The value of life; Intensive care; Patient; Nursing