Floristicko-ekologický průzkum rozsivek Úslavy - Hrubý, František (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou rozsivkových indexů. V práci jsou popsány principy 25 indexů využívajících rozsivky pro stanovení kvality vody. K vyhodnocení vlastních dat pocházejících z deseti odběrových míst na dolním toku řeky Úslavy bylo otestováno 17 recentně používaných indexů pomocí programu Omnidia. Nárostová společenstva rozsivek byla odebírána na podzim roku 2015 a na jaře a v létě roku 2016. Z rozsivkových vzorků byly vytvořeny trvalé preparáty, ve kterých bylo determinováno a následně počítáno vždy 400 valv. Pro každý vzorek bylo vypočteno celkem 17 indexů. Dle výsledků a literárních zdrojů byly vybrány vhodné či zamítnuty nevhodné indexy pro další použití.
Floristic and ecological survey of the diatoms of the river Úslava
Keywords: rozsivky; biomonitoring; indexy; řeka Úslava; jezy; Omnidia; diatoms; biomonitoring; indices; river Úslava; weirs; Omnidia