Pražská smlouva 1973 - Janečková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá okolnostmi podepsání Pražské smlouvy v roce 1973 mezi Spolkovou republikou Německo a Ceskoslovenskou socialistickou republikou. Přibližuje sporná témata, která provázela jednání. Zásadní nesoulad spočíval v rozdílné interpretaci platnosti Mnichovské dohody. Podpis Pražské smlouvy umožnil proces détente v mezinárodních vztazích, jež podpořil koncepci neue Ostpolitik západoněmeckého kancléře Willyho Brandta. Bakalářská práce dále přibližuje mediální obraz uzavření Pražské smlouvy, přičemž existoval značný rozdíl mezi periodiky vydávanými v Ceskoslovensku a v západní Evropě, který vyplýval z odlišného pojetí role médií v politickém systému.
The Prague Treaty 1973
Keywords: smlouva; jednání; Spolková republika Německo; Ceskoslovenská socialistická republika; Sovětský svaz; neue Ostpolitik; Willy Brandt; Mnichovská dohoda; Agreement; peace talks; Federal Republic of Germany; Czechoslovak Socialist Republic; the Soviet Union; neue Ostpolitik; Willy Brandt; the Munich Agreement