Meziregionální redistribuce v ČR - Koláříková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce se zabývá meziregionální redistribucí v ČR. Cílem je popsat a vyhodnotit nástroje a rozsah meziregionální redistribuce v ČR. K tomu jsou využita data z internetových stránek Českého statistického úřadu a Monitoru Ministerstva financí ČR, která jsou vyhodnocována na úrovni NUTS 3 a zahrnují údaje za příslušný krajský úřad a obce v rámci kraje za období 2003-2019. Nejprve je zhodnocen vývoj fiskální kapacity krajů v čase. Následně jsou sdílené daně uvedeny v mil. Kč za jednotlivé kraje včetně obcí a jsou porovnány s fiskální kapacitou regionu. Dále jsou sdílené daně přepočteny na obyvatele a vyjádřeny v procentech průměru a společně s regionálním HDP na obyvatele v procentech průměru zobrazeny v grafu. Obdobně jsou zkoumány také transferové příjmy. Nakonec jsou sdílené daně a transferové příjmy za jednotlivé kraje včetně obcí sečteny dohromady a uvedeny v mil. Kč i v přepočtu na obyvatele a porovnány s fiskální kapacitou regionu. Fiskální potřebou jednotlivých územních samosprávných celků se práce nezabývá. Bylo potvrzeno, že sdílené daně a transferové příjmy jsou nástrojem fiskální redistribuce v ČR. Rozsah meziregionální fiskální redistribuce se v čase měnil.
Interregional redistribution in the Czech Republic
Keywords: redistribuce; sdílené daně; transferové příjmy; redistribution; shared taxes; transfer revenues