Vnímání seniorů společností - Šandová, Libuše (Jihočeská univerzita, 2012)
Téma mé bakalářské práce Vnímání seniorů společností jsem si vybrala, protože se domnívám, že patří mezi aktuální témata. S problémem demografického stárnutí se potýká celý svět a ani naše země není výjimkou. Populační stárnutí je doprovázeno řadou problémů, které mohou mezi obyvateli jednotlivých zemí vyvolat negativní pohled na stáří a napětí mezi generacemi. Avšak, každý si musí uvědomit, že ke stáří směřuje, protože proces stárnutí se vztahuje na každého, už od narození. Stáří je pouhým výsledkem celoživotního procesu stárnutí. Cílem práce je zmapovat rozdíly v názorech obyvatelstva ve věku 18-29, 30-39, 40-49, 50-65 let na vymezení věku, kdy je člověk považován za seniora. Dále zjistit jejich mínění na situaci a postavení seniorů ve společnosti a odhalit, zda je postoj dotazovaných ke starším osobám pozitivní či negativní. Jak se mění subjektivní vnímání stáří s přibývajícím věkem respondentů, jestli jsou rozdíly v názorech mužů a žen. A v jakých věkových kategoriích je možné zaznamenat prvky ageismu. Pro splnění cíle bakalářské práce jsem si vytyčila následující hypotézy: H1: Osoby do 30 let vnímají seniory a stáří negativně, poté se jejich vnímání mění ve smyslu tolerance. H2: Jsou rozdíly mezi vnímáním stáří a seniorů mezi ženami a muži, a to nejen ve stejných věkových kategoriích, ale i obecně. H3: Současná společnost se chová k seniorům nepřátelsky. V teoretické části se nejprve zabývám jednotlivými vývojovými fázemi života člověka. Dále se věnuji období stáří a změnám, které doprovázejí závěrečnou fázi lidského života. Následně objasňuji pojmy věk, geriatrie a gerontologie, které souvisí s tématem mé bakalářské práce. Poté následuje kapitola stáří a společnost, kde se zabývám tím, jak bylo stáří vnímáno v minulosti a jak nyní. Dále se věnuji vymezení pojmu ageismus a příčinám jeho vzniku. Nato navazuji tématem stárnutí populace. V závěru práce, se věnuji finančnímu zabezpečení ve stáří, starobnímu důchodu, podmínkám jeho nároku a jeho jednotlivým typům. K realizaci výzkumu jsem použila anonymní dotazník. Oslovila jsem respondenty ve věku od 18 do 65 let, přičemž jsem respondenty rozdělila do čtyř věkových kategorií a získané výsledky jsem porovnala. Bakalářská práce lze v praxi využít pro společenské organizace jako podklad k výchově mladých osob, dále k publikování v časopise Kontakt.
Perceptions of the elderly by society
Keywords: senior; život; stáří; věk; ageismus; stárnutí; společnost; důchod; senior; life; age; age; ageism; aging; society; pension